Christoffer Knuth finder sjældent dinosaurfossil

Christoffer Knuth finder sjældent dinosaurfossil

Christoffer Knuth har under en udgravning, hvor han skulle finde fossiler til Dinosaurskoven, gjort et sjældent fund, da han fandt et over 75 millioner år gammelt tyrannosauroid-fossil.

Et fire dage langt og voldsomt regnvejr var lige ved at sætte en stopper for en ekspedition, hvor Christoffer Knuth, der til daglig ejer og driver Knuthenborg Safaripark, sammen med et hold af palæontologer skulle lede efter dinosaurfossiler. Udgravningen fandt sted i et prærieområde i Montana, USA, hvor flere vigtige dinosaurfossiler og nye arter er fundet.

Regnvejret viste sig dog at være medvirkende til, at Knuth pludselig fik øje på et meget sjældent fossil fra en gorgosaurus, en kødædende dinosaur beslægtet med den velkendte tyrannosaurus. Regnen havde nemlig skyllet jorden, der havde gemt fossilet i flere millioner år, væk.

”Vi havde ledt i flere timer og pludselig spottede jeg noget, jeg tænkte, var interessant,” fortæller Christoffer Knuth om fundet.

Palæontologerne og Knuth gik straks i gang med grave den over 75 millioner år gamle gorgosaurus-knogle fri ganske forsigtigt. Ved hjælp af gips kunne den blotlagte knogle transporteres sikkert tilbage til palæontologernes laboratorium i Montana.

LÆS OGSÅ: KNUTHENBORG SAFARIPARK ÅBNER DINOSAURSKOVEN I 2018

Planen var oprindeligt, at fossiler fundet på ekspedition skulle med tilbage til Danmark og udstilles i Dinosaurskoven i Knuthenborg Safaripark, men på grund af fossilets videnskabelige vigtighed måtte fossilet blive i USA, så det kunne undersøges nærmere af palæontologerne.

Vigtigt fund

Efter udgravningen blev gorgosaurus-knoglen undersøgt på et laboratorium af den højt anerkendte amerikanske palæontolog Dave Trexler. Trexler har stået bag adskillige udgravninger siden 1970’erne og udgivet flere videnskabelige artikler om dinosaurer.

”Fossilet er et af de få unge tyrannosaurus-fund, vi kender til. Vi beholder alle fund, der er videnskabeligt vigtige af forskningsmæssige årsager,” forklarer Dave Trexler.

På laboratoriet lykkedes det palæontologerne at fastslå, at fodknoglen stammer fra en cirka 3 år gammel gorgosaurus, hvilket betyder, at der er tale om en teenager. Denne dinosaur levede i kridttiden, som er den sidste tidsperiode, dinosaurerne levede.

”Gorgosaurus-fossilet tilføjer en vigtig beskrivelse af, hvordan lige præcis denne art levede, voksede og størrelsen på dyret generelt,” uddyber Trexler.

Selv om fossilet må blive i USA, er Christoffer Knuth ikke ærgerlig over, at det alligevel ikke kommer med tilbage til Danmark.

”Tænk sig, at man er det første menneske nogensinde, der får lov til at røre ved lige præcis den dinosaur – og så endda en vigtig én. Det er noget, jeg vil huske resten af mit liv,” jubler Knuth.

Se videoen, hvor Christoffer Knuth finder gorgosaurus-fossilet her.

FAKTA:

  • En voksen gorgosaurus målte 8-9 meter
  • Gorgosaurus levede i den sene kridttid
  • Gorgosaurus var kødædende
  • Navnet betyder ’frygtelig øgle’
     
  • Dinosaurskoven åbner i Knuthenborg Safaripark 27. april 2018
  • I Dinosaurskoven kan man opleve ægte fossiler, store skeletter, livlige dinosaurer samt emuer, der er nogle af dinosaurernes nulevende slægtninge.
  • Naturen i Dinosaurskoven er den samme som på dinosaurernes tid
Scroll for at se mere