Dora får ordnet klove

Dora får ordnet klove

Vidste du, at nogle giraffer skal have beskåret deres klove? En klovbeskæring på en giraf er ikke hverdagskost - heller ikke i en park som vores.

SE HVORDAN DET GIK TIL HER 

Giraffers klove vokser ligesom menneskers negle gør. Nogle giraffer har en større klovvækst end andre, og skal derfor have hjælp til at slibe dem ned. For at man kan beskære klovene på en giraf, er man nødt til at bedøve den. Dyrlæge Carsten Grøndahl fra København Zoo som er specialist i bedøvelse af giraffer, ledede proceduren for at sikre det hele gik, som det skulle.

For at være så godt forberedt som muligt, havde vi besøg af personale fra Københavns Zoo. Knuthenborg og de andre danske dyreparker har et unikt fagligt fællesskab, hvor de i situationer som denne støtter og hjælper hinanden.

Giraffen er et meget specielt dyr at have under bedøvelse. Det er derfor vigtigt Dora bliver lagt rigtigt. Giraffen er et dyr med en anderledes og kompliceret anatomi og fysiologi. Giraffens hjerne sidder 2,5 meter over hjertet. Derfor skal der et meget højt blodtryk (2-3 gange højere end hos mennesker) til at pumpe iltet blod til hjernen. Hvis giraffen bedøves, og lægger sig ned med hovedet nede på jorden, er der risiko for, at den får en hjerneblødning.

Måden man praktisk gør dette, er ved at Doras hals støttes på en stige der er rejst op af halmballer der sikrer den rigtige højde. 

Når Dora ligger ned, bliver hun intuberet (det er en blød silikone slange, der lægges ned i luftrøret) så man kan administrere ilt under bedøvelsen, og hvis nødvendigt hjælpe hende med at trække vejret. Derudover får hun lagt et kateter i en blodåre i halsen, hvorigennem der administreres medicin, smertestillende, bedøvelse og medicin til opvågning. Alt dette kontrolleres af Mads Bertelsen fra København Zoo.
Mens der er styr på vejrtrækning og medicinering begynder Carsten Grøndahl og Kim Rasmussen at beskære og slibe klovene. Det gøres med bajonetsav og vinkelslibere.

”Her former dyrlægerne klovene tilbage til sin naturlige form, så Dora kan gå let og ubesværet igen. Ligeledes her er det vigtigt at man får fjernet nok af kloven til at afhjælpe gangbesværet, men ikke for meget da man så vil forårsage en blødning eller skabe endnu større gangproblemer. Det er en hårfin balance som begge dyrlæger mestrede til UG” fortæller zoolog Rasmus Nielsen

Fra bedøvelsen blev givet til, Dora igen går rundt med sin kalv, er der kun gået 48 minutter! Det kan vi i Knuthenborg Safaripark godt være stolte af. Hele episoden endte med, at blive en god oplevelse for alle parter, og Dora blev efterfølgende bragt sammen med sin kalv, der under indgrebet gik i en boks ved siden af, hvor vi arbejde i stalden sammen med to andre giraffer som selskab.

Tak til dyrlægerne Carsten Grøndahl, Mads Bertelsen og Kathryn Perrin samt veterinærsygeplejerske Tina Christensen fra København Zoo og dyrlæge Kim Rasmussen (tilsynsførende hos Knuthenborg Safaripark). Vi i Knuthenborg Safaripark sætter stor pris på jeres faglighed og hjælp! Derudover havde vi selv vores dyrepassere Amalie, Camilla, Tobias, dyrepasserelev Andreas og chefzoolog Rasmus til stede. Samlet udgjorde dette et stærkt team, der har gjort oplevelsen god for Dora.

 

Scroll for at se mere