Knuthenborg Safaripark tilbyder Cirkus Arenas elefanter et muligt hjem

Knuthenborg Safaripark tilbyder Cirkus Arenas elefanter et muligt hjem

OPDATERET 13. august: Vi er rigtig glade for den store interesse i elefantprojektet. Status er den, at vi er ved at se på alle mulighederne for finansiering af projektet. Lige nu er intet fastlagt, og derfor kan vi hverken modtage donationer eller oprette indsamlinger. Når vi ved noget mere konkret, melder vi naturligvis dette ud, så alle får besked herom. Vi takker mange gange for de venlige tanker og opfordrer til, at man følger sagen via Facebook eller vores nyhedsbrev, hvor vi opdaterer med nyt!

Knuthenborg Safaripark har kontaktet Cirkus Arena og tilbudt cirkussets tre elefanter at flytte til safariparken, når deres cirkuskarriere er forbi.

På trods af at Folketingets forbud om vilde dyr i cirkus ikke gælder Cirkus Arenas tre elefanter, har cirkusset besluttet, at 2018 er sidste sæson med optrædende elefanter. Cirkusset har derfor ledt efter et nyt hjem til elefanterne, og nu melder Knuthenborg Safaripark sig som mulig aftager.

”Vi har kontaktet Cirkus Arena, fordi vi ønsker at give de tre cirkuselefanter et rigtig godt otium med masser af plads her i Knuthenborg Safaripark. Både fordi vi ville være kede af at se dem rejse videre til et udenlandsk cirkus med tvivlsomme dyreforhold, men også så danskerne kan følge dem under rigtig gode forhold her i Danmark,” siger safariparkens ejer Christoffer Knuth.

Safariparken har udset et 100.000-200.000 m2 stort område med græs og enorme træer, alle tre cirkuselefanter kan bebo.

”Elefanter danner så stærke familiære bånd, at de oplever stor sorg, når de mister et familiemedlem. Derfor er det rigtig vigtigt for os, at vi tager alle tre ind, så vi kan bevare elefanternes gode relation til hinanden,” forklarer chefzoolog Rasmus Nielsen.

Elefanterne skal have egen stald

Safariparken mangler dog et anlæg med en stald indrettet på elefanternes præmisser, inden de kan flytte ind.

”Vi håber, at vi kan finde hjælp til finansiering af anlægget. Med hensyn til pladsen står vi i den unikke situation, at vi har masser af den. Men en elefantstald skal indrettes på deres præmisser. Det er jo ikke en, man sådan bare har stående tom og til rådighed i forvejen,” siger Christoffer Knuth. Han tilføjer, at safariparken allerede er gået i gang med at undersøge, hvordan et anlæg til de tre cirkuselefanter realiseres.

”Elefanter er meget intelligente dyr, så man skal først og fremmest tage højde for elefanternes naturlige adfærd og fysiologiske behov. Og så skal anlægget naturligvis også have en størrelse, så de kan bevæge sig frit omkring, som de ville gøre i naturen,” forklarer Rasmus Nielsen om visionerne for et elefantanlæg til cirkuselefanterne.

Knuthenborg Safaripark er kendt for sine åbne dyreanlæg, man kan køre igennem. Dette vil dog ikke være tilfældet hos elefanterne, men gæsterne vil stadig kunne se dem på meget tæt hold, hvor man kan danne sig en relation til og forståelse af de store dyr.

”Når der er tale om cirkusdyr, der angiveligt er trænet fra de er helt små, er de præget meget af mennesker. Derfor kan vi ikke forvente en naturlig adfærd, og det er altså ikke hensigtsmæssigt at sætte dem sammen med biler,” siger Rasmus Nielsen.

Øremærker to dyrepassere til elefanterne

Cirkus Arena har tidligere ytret, at de også forventer noget økonomi fra aftageren af elefanterne. Dette kan Knuthenborg Safaripark dog ikke tilbyde af helt principielle grunde.

”Der er aldrig økonomi indblandet, når zoologiske haver udveksler dyr. Det er ekstremt vigtigt, at ingen zoologiske haver gør undtagelser, så økonomi ikke bliver en faktor i det helt essentielle arbejde med at bevare dyrearter,” slår Christoffer Knuth fast og tilføjer: ”Derudover kræver projektet også, at vi investerer en konsulent med ekspertise i elefanter til at facilitere overgangen fra cirkus til her, to faglærte dyrepassere øremærket til elefanterne, foder og hvad ellers elefanterne har brug for i deres hverdag. Denne investering gør vi meget gerne og det sker for egen regning. Det vil give de tre cirkuselefanter et godt elefantliv resten af deres liv.”

Foto: Modelfoto, fotoet er ikke fra Cirkus Arena

FAKTA:

  • Knuthenborg Safaripark har tidligere haft elefanter. Senest i 1970’erne
  • Området til de tre cirkuselefanter er 100.000-200.000 m2
  • Safariparken vil øremærke to faglærte dyrepassere til elefanterne
  • To af cirkuselefanterne er 31 år og den sidste er 29 år
  • Afrikanske elefanter kan blive 60-70 år
Scroll for at se mere