Nyt næsehorn i Knuthenborg Safaripark: Kemi er afgørende for parring

Nyt næsehorn i Knuthenborg Safaripark: Kemi er afgørende for parring

Et nyt, ungt sydligt bredsnudet næsehorn er kommet til flokken i Knuthenborg Safaripark. Samtidig er en af hunnerne rejst til England, hvor hun nu skal bo.

Har man været på Savannen i Knuthenborg Safaripark, har man helt sikkert også stiftet bekendtskab med de to store hunner, Bodil og Bertha. Nu er Bertha dog flyttet til England, mens en 3,5-årig og meget mindre hun fra Sverige er flyttet ind hos næsehornene på Lolland.

Se videoen: Berta flytter til England og Jamala flytter ind i Knuthenborg Safaripark

Bertha skal til en meget stor, engelsk zoologisk have, Whipsnaide Zoo, hvor man har haft succes med at yngle. Næsehornshunnen har ikke kunnet enes med safariparkens han, så derfor håber man på, at hun finder interesse i en han i England, og på sigt vil få kalve.

Gennem to uger har dyrepasserne trænet med Bertha flere gange om dagen, så hun ville være helt tryg ved at gå frivilligt ombord i transportkassen. Da kassen var lukket fik hun en smule beroligende, så hun ikke bevægede sig voldsomt i kassen, da denne med kran blev løftet på lasbilen.  

”Det gik fint og hun opførte sig betydeligt mere roligt, end vi turde håbe på. Så kom hun ombord på lastbilen og ankommer i Whipsnaide Zoo senere,” forklarer Knuthenborg Safariparks chefzoolog Lisbeth Høgh.

Håber på kemi mellem ung hun og parkens han

Knap var lastbilen kørt afsted med Bertha, før der flyttede en ny dame ind i stalden. Hun hedder Jamala, er cirka halvt så stor og kommer fra sine fødeflok i Borås Djurpark, Sverige.

”Hun var rolig, da vi læssede hende af og gik hurtigt ud af kassen. Så allerede nu har vi skyhøje forventninger til hende,” siger Lisbeth Høgh.

Den nye næsehornshun Jamala, hvis navn betyder smuk eller venlig, skal tilføre blodfornyelse til flokken. Derfor håber man også, at hun har kemi med hannen Shaka. Kemi er nemlig helt essentielt, når det kommer til parring hos næsehorn.

”Næsehorn er ret kræsne, når det kommer til valget af partner. Det betyder, at er der ikke kemi, så kommer der ikke unger. Derfor er man også i nyere tid begyndt at rykke mere rundt på næsehorn, end man gjorde for bare 10-15 år siden,” fortæller chefzoolog Lisbeth Høgh.

Jamala er rigtig godt trænet og har været nem at arbejde med for dyrepasserne i Sverige. Dette håber man fortsætter i Knuthenborg Safaripark, samt at Jamala og Shaka kommer til at holde af hinanden.

Kemien med næsehornshannen er dog ikke det eneste, man forudser ske hos næsehornene. Den erfarne hun, Bodil, forventes nemlig at hjælpe den nye hun på plads i safariparken.

Vinteren over vil dyrepasserne arbejde med træningen af Jamala og med at introducere næsehornene for hinanden.

”Jamala skal falde til. Og så er det håb og forventning, at Bodil bliver reservemor og oplærer hende i, hvordan man er næsehorn i Knuthenborg Safaripark, hvor de møder biler på Savannen. Her er det rart for den unge hun, at hun har en erfaren vejleder at støtte sig til,” uddyber Høgh.

Vigtigt arbejde for at bevare arten

Jamala er en del af et vigtigt internationalt avlssamarbejde, hvor en koordinator har sørget for at finde den helt rigtige plads til det sydligt bredsnudede næsehorn.

Knuthenborg Safaripark har modtaget Jamala gratis og kun betalt for selve transporten, da det er ekstremt vigtigt for samarbejdet og bevaringen af arten, at økonomi ikke kan sætte en stopper for udvekslingen af dyrene.

Den nye hun kan efter planen opleves på Savannen allerede fra sæsonåbningen i 2018.

Scroll for at se mere