Verdens største dinosaur kommer til Danmark

Verdens største dinosaur kommer til Danmark

Dinosauren Patagotitan mayorum blev opdaget for ganske nylig og er det største dyr, der nogensinde har levet på jordens overflade. Nu udstiller dansk safaripark kæmpedinosauren.

Seks containere skal der til for at fragte en 47 meter lang og 9 tons tung dinosaur fra Kina til Danmark. Her skal den udstilles i fuld figur i Knuthenborg Safaripark til foråret. Fundet af den nye kæmpedinosaur trak overskrifter sidste år, men selve historien starter for bare få år tilbage på den anden side af kloden.

I 2008 fandt en bonde lårbensknogler fra en hidtil ukendt dinosaur på sin jord i Argentina. Forskerne var så forbløffede over størrelsen, at de fik taget billeder side om side med knoglerne, som var langt større end en voksen mand. Fundet skulle vise sig at være verdens største dinosaur. Efter utallige undersøgelser blev den navngivet Patagotitan mayorum i 2017. Patago efter Patagonien, titan for stor, mayorum efter bonden.

”Fundet satte en ny rekordholder på verdenskortet. Patagotitan mayorum blev nemlig 37-40 meter lang mod Argentinosaurus’ 35 meter. Det udregnede man på baggrund af fundet af den gigantiske lårbensknogle,” siger palæontolog og museumsinspektør på Geomuseum Faxe, Jesper Milàn.

Direktør i Knuthenborg Safaripark Christoffer Knuth, der selv fandt et sjældent fossil fra en Gorgosaurus på en ekspedition i USA sidste år, glæder sig til at modtage og udstille verdens største dinosaur. Modellen er faktisk større end de officielle mål på fortidsdyret – og det er med god grund, forklarer han.

”De officielle mål af dinosauren er baseret på et ungt individ. Men man ved, at reptiler principielt aldrig stopper med at vokse og kun bliver større og større, jo ældre de bliver. Så det er slet ikke usandsynligt med et voksent eksemplar af Patagotitan mayorum på 47 meter,” forklarer Christoffer Knuth.

Den 47 meter lange og livagtige dinosaur skal indsættes i den 30.000 m2 store udstilling Dinosaurskoven, som åbnede i 2018 og havde 325.000 besøgende. Udstillingen fokuserer på dinosaurernes knap 200 millioner års historie, dinosaurudgravninger i dag og nulevende dinosaurer. Christoffer Knuth glæder sig særligt over, at parkens langhals er hele 7 meter større end en anden Patagotitan mayorum, der står udstillet i Argentina.

”Det er da klart, at det er sjovt at have den største. Den får jo også t-rex til at ligne en lille spirrevip,” siger han. Udstillingen bliver næste år også udvidet med en flok pteranodoner, der er en flyveøgle med et vingespænd på 6 meter. De vil svæve rundt flere meter over publikum.

Et våbenkapløb om at blive størst

Størrelse var en vigtig faktor i våbenkapløbet for fortidens dyr. Ved at være størst var man ikke et attraktivt bytte for store rovdinosaurer. Langhalsen var derfor en regulær ædemaskine med evigt vokseværk.

”Man kan nærmest sammenligne Patagotitan mayorum med en gigantisk støvsuger. Den har ikke kunnet strække halsen så meget op ad, men den har kunnet svinge halsen i en halvcirkel, så de kunne gå et par skridt frem og så afsøge en kæmpe radius for føde. Størrelsen gjorde den for stor til at være bytte,” forklarer Jesper Milàn, palæontolog og museumsinspektør på Geomuseum Faxe.

Og netop fortidens ekstreme størrelser er en god måde at fortælle om vores natur i dag, mener Knuth.

”Det er vanvittigt, at man har haft landlevende dyr, der var større end en blåhval,” siger Christoffer Knuth. ”I vores udstilling bruger vi fortidens natur til at formidle viden, om den natur vi har i dag. Vi skal passe godt på naturen, så den ikke forsvinder,” forklarer safariparkejeren.

Dinosaurskoven og resten af Knuthenborg Safaripark åbner den 13. april 2019.

OM PATAGOTITAN MAYORUM:

  • Langhalsen Patagotitan mayorum levede for omkring 101,6 millioner år siden i den sene kridttid.
  • Dinosauren blev fundet af en argentinsk bonde og er delvist opkaldt efter dennes navn, Mayo.
  • Patagotitan mayorum var planteæder.
Scroll for at se mere